2019 | Lucrări la mormântul domnitorului Dimitrie Cantemir în biserica Trei Erarhi din Iași

Denumire: Mănăstirea Sf. Trei Ierarhi
cod LMI: IS-II-a-A-04076
Județ: Iași
Anii de corespondență: 1935-1936
Nr. filelor: 37
Număr dosar: 2019

Cantemir 300

Dimitrie Cantemir a fost domnul Moldovei în anii 1693 și între 1710-1711, dar și un influent intelectual, fiind membru al Academiei de Științe din Berlin. După pierderea bătăliei de la Stănilești, în care armate ale Moldovei și Rusiei au înfruntat armata Imperiului Otoman, el a fost nevoit să meargă în exil, la curtea lui Petru cel Mare. S-a stins din viață în anul 1723, în Rusia.

În anul 1935, osemintele domnitorului sunt aduse în țară și s-au făcut pregătiri pentru așezarea osemintelor la Biserica „Sfinții Trei Ierarhi” din Iași.

Dosarul cu numărul 2019, din Arhiva Comisiunii Monumentelor Istorice, ne oferă informații cu privire la organizarea procesului de reînhumare a domnitorului Moldovei, în cripta bisericii Trei Ierarhi din Iași.

Conform unui borderou din 1935, cu acte justificative pentru ordonanța de plată, privind „lucrări la mormântul domnitorului Dimitrie Cantemir în biserica Trei Erarhi din Iași”, putem deduce că s-au realizat două mari lucrări reflectate în două facturi pentru S. Goldeanu, în valoare de 22.000 lei și pentru Dumitru Dorojan, în valoare de 15.800 de lei.

Oferta lui S. Goldeanu se referă la realizarea unei plăci de granit negru din Suedia, lustruită, cu inscripții aurite și cu stema Moldovei, „capul de bour cu stele”, poleită cu aur. La acestea se adaugă și patru rozete de bronz.

Conform unui referat semnat de arhitectul Horia Teodoru din data de 14 martie 1936, oferta lui S. Goldeanu a fost considerată cea mai favorabilă datorită prețului și termenului de livrare. Termenul de livrare era important pentru faptul că lucrarea trebuia executată înainte de încheierea anului bugetar.

Oferta atelierului lui Dumitru Dorojan se referea la construcția unei racle de aramă, de 3,5 mm grosime, cu balama de alamă, cu bordură pentru capac nituită cu nituri aparente, la care se adaugă elementul decorativ „capul de zimbru”. Dosarul nu conține alte oferte în afară de cea propusă de Dumitru Dorojan.

Un proces-verbal de recepție din 16 iulie 1936, semnat de arhitecții Ștefan Balș și Horia Teodoru, enumeră lucrările executate pentru așezarea osemintelor lui Dimitrie Cantemir în biserica „Sfinții Trei Ierarhi”.

Lucrările erau următoarele:

„desfacerea și facerea la loc a lespedei bordurei, bolții cavoului, pavimentului de marmură și a balustradei de bronz, raclă de aramă cu inscripție aplicată de alamă; placă de granit cu inscripție și stema Moldovei poleite fixată cu patru cue de bronz; transportul, fotografierea și depozitarea în Sala Gotică a vechilor petre de mormânt ale Domnitorului”.

La ceremonia așezării osemintelor în cripta de la biserica „Sfinții Trei Ierarhi” au fost prezenți, din partea Comisiunii Monumentelor Istorice, Victor Brătulescu, ajutor de secretar, iar din partea Mitropoliei a Moldovei și Sucevei, a participat P.S. Vicar Arhiereul Grigorie Leu Botoșăneanu.