Galați: expoziția Back Up – Valorificarea arhivei istorice a Comisiunii Monumentelor Istorice, la sediul Centrului Multicultural „Dunărea de Jos”

Back up – Valorificarea arhivei istorice a Comisiunii Monumentelor Istorice

Institutul Național al Patrimoniului a inițiat un proiect multianual, cofinanțat de AFCN, ce are ca scop conservarea, protejarea și valorificarea uneia dintre cele mai importante arhive istorice din România, arhiva Comisiunii Monumentelor Istorice.

In parteneriat cu Muzeul de Istorie „Paul Păltănea” din Galați, în data de 18 decembrie 2019, ora 12, va avea loc vernisarea expoziției Back Up – Valorificarea arhivei istorice a Comisiunii Monumentelor Istorice, la sediul Centrului Multicultural „Dunărea de Jos”, Str. Domnească nr. 61. Expoziția va fi deschisă până în data de 12 ianuarie 2020.

Expoziția cuprinde 12 panouri foto-documentare ce reflectă activitatea prodigioasă a reprezentanților Comisiunii Monumentelor Istorice și a problemelor discutate de aceștia.

De-a lungul celor 55 de ani de existență (1892-1948), Comisiunea Monumentelor Istorice, a adunat o arhivă ce reprezintă un uriaș depozit de informații istorice, studii istorice, devize, relevee, planuri, discuții, decizii, ce sunt conținute în aceste dosare, referitoare la problemele de restaurare, conservare și punere în valoare a monumentelor istorice.

Din problematica variată a Comisiunii Monumentelor Istorice, am ales să ilustrăm activitatea prodigioasă a Președinților acesteia, precum și a unora dintre membrii marcanți, a discuțiilor purtate, a punctelor de vedere exprimate, precum și a problemelor pe care le-au avut de înfruntat.

Printre rezultatele acestui proiect se pot enumera scanarea și digitizarea a 20.000 de documente ce aparțin arhivei Comisiunii Monumentelor Istorice, precum și a 5000 de fotografii din fototeca Institutului Național al Patrimoniului.

În afara rezultatelor tehnice ale proiectului, cea mai importantă realizare este salvarea și păstrarea acestei arhive, în condiții de siguranță maxime și păstrarea unor copii digitizate în condiții optime, sigure. Enorma bogăție informațională existentă va putea fi punctul de plecare al unor teme de cercetare variate, pornind de la problemele stringente ale restaurării, până la cele legate de tehnici și de materiale de construcție, la soluții legate de restaurări, de consolidări, de întreaga problematică a monumentelor istorice.

Manager de proiect,

Daniela Mihai